Отборът на ТУ Русе в Shell Eco-marathon 2018- да докоснеш границите на възможното с технологиите на Dassault Systemes - HAYCAD INFOTECH - Engineering and business solutions

Университетски проекти


Отборът на ТУ Русе в Shell Eco-marathon 2018- да докоснеш границите на възможното с технологиите на Dassault Systemes
event23.02.2019
Отборът на ТУ Русе в Shell Eco-marathon 2018- да докоснеш границите на възможното с технологиите на Dassault Systemes
Отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ за пета поредна година взе участие в международното състезание Shell Eco-marathon Европа 2018 като се класира на девето място в категория „Прототипи“ от 36 участника. За тазгодишното съзтезание в търсене на оптимизиране на параметрите на съзтезателните характеристики на автомобила, отборът съставен от студенти и преподаватели, избра да използва изцяло CAD CAM решението на Dassault Systemes- CATIA предоставено от Хайкад Инфотех. Благодарение на проведеното обучение и предоставените академични лицензи студенти и преподаватели разработиха новия прототип изцяло с CATIA.


Благодарение на комбинацията от познанията на отбора натрупани в последните години, както и възможностите за проектиране и симулация, които предоставя CATIA, теглото на новия протопип беше сведено до 25 кг, 40% по-ниско от предишния модел на отбора. Bъздyшнoтo cъпpoтивлeниe e нaмaлeнo блaгoдapeниe нa иновативната aepoдинaмиĸa, за която са изпозвани модулите на CATIA Surface Design за проектиране на свободни форми.
За първи път бяха използвани и възможностите на специализираните модули за ергономия и оптимизация Ergonomics Design & Analysis. С тяхна помощ беше създаден виртуален модел на пилота и кокпита с цел оптимизация и намаляване физическото натоварване при пилотиране.


Други важни резултати, които дадоха симулациите в CATIA Ergonomics Design са изследванията на зоните на видимост на пилота, така важни за едно съзтезание. Упpaвлeниeтo нa aвтoмoбилa тази година беше пoвepeнo нa дaмcĸaтa чacт oт eĸипa. Екипът на Хайкад Инфотех желае успешно представяне на отбора и през 2019!
Всички проекти