Интегрирани системи и иновации в отбранителните системи - HAYCAD INFOTECH - Engineering and business solutions

Публикации


Интегрирани системи и иновации в отбранителните системи
event14.09.2023
Интегрирани системи и иновации в отбранителните системи
Процесът на внедряване на нови технологии и иновации в отбранителната индустрия не е толкова прост, колкото изглежда. Той включва много внимателен анализ и проектиране на интегрирани системи, процес на различни изпитания в различни сценарии, извличане на поуки от оперативния опит, връщането му обратно в технологията и накрая внедряването му в отбранителната индустрия.   

По време на сесията си г-н Атауале представи редица проекти, изпълнени от него и екипа му в отбранителния сектор, и запозна аудиторията със сложността на тези проекти, значението на интегрираните системи, съвместния подход, необходим за такива проекти в отбранителната индустрия. 

В този уебинар г-н Атауале сподели информация за приноса на частните компании в различни проекти в областта на отбраната, които L&T Defence е изпълнила в сътрудничество с DRDO и напълно независимо изпълнение с отбранителните служби. 
Следват няколко примера за проекти, изпълнени от L&T Defence съвместно с DRDO. 
- Ракетна установка за наземно базиране 
- DHANUSH - стабилизирана система за изстрелване и управление на огъня 
- Радарна система ROHINI - откриване и проследяване на ракети 
- Танк K9 Vajra  
Той обясни, че проектът танк K9 Vajra е изисквал голяма степен на системна интеграция между функционалните системи и свързаните с тях системи, за да се постигне общата цел в синхрон с всяка функционална цел. Той подчерта, че в реалния живот проектирането на една-единствена част не е достатъчно. Инженерите на място трябва да проектират и интегрират множество системи, които да работят в синхрон с точност и високо ниво на прецизност. 
За да обясни този аспект, г-н Атавале разказа интересен проект за система за повдигане и прехвърляне на кораби, която пренася кораба от морската вода на сушата и обратно. Такава система има много подсистеми, като например платформа за поддържане на кораба, подемна система за повдигане на платформата, трансферна система за преместване и система за управление за синхронизиране на движението. 

Докато обясняваше всички подобни критични аспекти, г-н Атавале даде пример с мисията на НАСА до Луната, която е имала проста задача, поставена на НАСА от президента на САЩ Дж.Ф. Кенеди през 1961 г., а именно: "Да се приземи човек на Луната и да се върне безопасно преди края на това десетилетие". Това е пример, че подобни проекти с критична важност имат много специфични и ясни формулировки на проблемите, докато изпълнението им изисква много инженеринг и сътрудничество между множество агенции и екипи. 
  
Г-н Атауале призова учениците да развиват и култивират новаторски начин на мислене, като цитира, че иновациите осигуряват несъразмерно големи ползи и могат да се правят във всяка област. 
  
"Основната иновация се осъществява, когато идеите се прилагат от компанията с цел по-нататъшно задоволяване на нуждите и очакванията (неустановените потребности) на клиента." 
L&T Defence е установила връзки с водещи университети, за да използва наличния фонд от знания в университетите и институтите в цяла Индия. Инженерите на L&T работят с професори-експерти и екип от студенти, за да помогнат на академичните среди в разработването на технологии, които могат да бъдат инкубирани в бъдещи продукти. 
Г-н Атавале обясни следните проекти, които са изпълнили съвместно с университети и водещи институти: 
 
Г-н Атауале посъветва студентите и преподавателите да посещават промишлените предприятия и да се опитват да идентифицират проблемни области, за които могат да предоставят иновативни решения, вместо да чакат промишлените предприятия да изпращат становища за проблеми в колежите. Той цитира: "Потърсете наоколо и ще откриете много проблеми, които се нуждаят от иновативни решения. Няма недостиг на проблеми, ако ги потърсите. Решаването на такива проблеми може да бъде чудесна идея за проект и може да ви предостави възможности да приложите инженерното си ноу-хау в полза на обществото." 
Искрено благодарим на г-н Нандкумар Атауале за прекрасната сесия и за това, че с нагледни примери, изображения и интересни видеоклипове запозна учениците с тънкостите на проектирането и предизвикателствата при внедряването на такива сложни системи. Тя предостави чудесна възможност на студентите и преподавателите да се запознаят с тази област и създаде голям интерес сред студентите към нея.

Още публикации

Dassault Systèmes се насочва към разширяване на инфраструктурата за отбрана
event30.05.2021
Dassault Systèmes се насочва към разширяване на инфраструктурата за отбрана
Инфраструктурата в областта на отбраната, като например хангари за самолети, докове или пристанища, е от решаващо значение за разполагането и експлоатацията на военните платформи.
Dassault Systèmes стартира
event01.08.2021
Dassault Systèmes стартира "Co-Design to Target", ново индустриално решение за космически и отбранителни програми
Компанията 3DEXPERIENCE, световен лидер в областта на софтуера за 3D проектиране, 3D цифровите модели и решенията за управление на жизнения цикъл на продуктите (PLM), днес обяви старта на най-новото си решение за авиационната и отбранителната индустрия - "Co-Design to Target".
DASSAULT SYSTÈMES СТАРТИРА НОВ БИЗНЕС ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КОСМИЧЕСКОТО И ОТБРАНИТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО
event01.04.2018
DASSAULT SYSTÈMES СТАРТИРА НОВ БИЗНЕС ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КОСМИЧЕСКОТО И ОТБРАНИТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО
Dassault Systèmes стартира нов бизнес проект за решения в областта на космическото и отбранителното производство. Dassault Systèmes - компанията 3DEXPERIENCE, световен лидер в областта на софтуера за 3D проектиране, 3D цифровите модели и решенията за управление на жизнения цикъл на продуктите (PLM), обяви старта на "Build to Operate", най-новия проект в областта на индустриалните решения за аерокосмическото и отбранителното производство.
Виж всички