Интегрирани системи и иновации в отбранителните системи - HAYCAD INFOTECH - Engineering and business solutions

Публикации


Интегрирани системи и иновации в отбранителните системи
event14.09.2023
Интегрирани системи и иновации в отбранителните системи
Процесът на внедряване на нови технологии и иновации в отбранителната индустрия не е толкова прост, колкото изглежда. Той включва много внимателен анализ и проектиране на интегрирани системи, процес на различни изпитания в различни сценарии, извличане на поуки от оперативния опит, връщането му обратно в технологията и накрая внедряването му в отбранителната индустрия.   

По време на сесията си г-н Атауале представи редица проекти, изпълнени от него и екипа му в отбранителния сектор, и запозна аудиторията със сложността на тези проекти, значението на интегрираните системи, съвместния подход, необходим за такива проекти в отбранителната индустрия. 

В този уебинар г-н Атауале сподели информация за приноса на частните компании в различни проекти в областта на отбраната, които L&T Defence е изпълнила в сътрудничество с DRDO и напълно независимо изпълнение с отбранителните служби. 
Следват няколко примера за проекти, изпълнени от L&T Defence съвместно с DRDO. 
- Ракетна установка за наземно базиране 
- DHANUSH - стабилизирана система за изстрелване и управление на огъня 
- Радарна система ROHINI - откриване и проследяване на ракети 
- Танк K9 Vajra  
Той обясни, че проектът танк K9 Vajra е изисквал голяма степен на системна интеграция между функционалните системи и свързаните с тях системи, за да се постигне общата цел в синхрон с всяка функционална цел. Той подчерта, че в реалния живот проектирането на една-единствена част не е достатъчно. Инженерите на място трябва да проектират и интегрират множество системи, които да работят в синхрон с точност и високо ниво на прецизност. 
За да обясни този аспект, г-н Атавале разказа интересен проект за система за повдигане и прехвърляне на кораби, която пренася кораба от морската вода на сушата и обратно. Такава система има много подсистеми, като например платформа за поддържане на кораба, подемна система за повдигане на платформата, трансферна система за преместване и система за управление за синхронизиране на движението. 

Докато обясняваше всички подобни критични аспекти, г-н Атавале даде пример с мисията на НАСА до Луната, която е имала проста задача, поставена на НАСА от президента на САЩ Дж.Ф. Кенеди през 1961 г., а именно: "Да се приземи човек на Луната и да се върне безопасно преди края на това десетилетие". Това е пример, че подобни проекти с критична важност имат много специфични и ясни формулировки на проблемите, докато изпълнението им изисква много инженеринг и сътрудничество между множество агенции и екипи. 
  
Г-н Атауале призова учениците да развиват и култивират новаторски начин на мислене, като цитира, че иновациите осигуряват несъразмерно големи ползи и могат да се правят във всяка област. 
  
"Основната иновация се осъществява, когато идеите се прилагат от компанията с цел по-нататъшно задоволяване на нуждите и очакванията (неустановените потребности) на клиента." 
L&T Defence е установила връзки с водещи университети, за да използва наличния фонд от знания в университетите и институтите в цяла Индия. Инженерите на L&T работят с професори-експерти и екип от студенти, за да помогнат на академичните среди в разработването на технологии, които могат да бъдат инкубирани в бъдещи продукти. 
Г-н Атавале обясни следните проекти, които са изпълнили съвместно с университети и водещи институти: 
 
Г-н Атауале посъветва студентите и преподавателите да посещават промишлените предприятия и да се опитват да идентифицират проблемни области, за които могат да предоставят иновативни решения, вместо да чакат промишлените предприятия да изпращат становища за проблеми в колежите. Той цитира: "Потърсете наоколо и ще откриете много проблеми, които се нуждаят от иновативни решения. Няма недостиг на проблеми, ако ги потърсите. Решаването на такива проблеми може да бъде чудесна идея за проект и може да ви предостави възможности да приложите инженерното си ноу-хау в полза на обществото." 
Искрено благодарим на г-н Нандкумар Атауале за прекрасната сесия и за това, че с нагледни примери, изображения и интересни видеоклипове запозна учениците с тънкостите на проектирането и предизвикателствата при внедряването на такива сложни системи. Тя предостави чудесна възможност на студентите и преподавателите да се запознаят с тази област и създаде голям интерес сред студентите към нея.

Още публикации

Екипът на Хайкад беше на събитието
event22.01.2024
Екипът на Хайкад беше на събитието "Value Up" на Dassault Systèmes в Малта
Екипът на Хайкад Инфотех се присъедини към събитието Value Up 2024 на Dassault Systemes в Малта, където нашите експерти споделиха вълнуващи технологични идеи и взеха участие в дискусии за бъдещето на софтуерните технологии.
Хайкад Инфотех и Dassault Systemes предоставят големи отстъпки на българските автомобилни компании, работещи със Stellantis
event01.12.2023
Хайкад Инфотех и Dassault Systemes предоставят големи отстъпки на българските автомобилни компании, работещи със Stellantis
Важна възможност за значителни икономии се предоставя на българските фирми в автомобилния бранш, свързани с група Stellantis или фирми от фирмената група. Хайкад Инфотех и Dassault Systemes обявиха специален пакет с изключително преференциални условия за придобиване на лицензи за CATIA и 3DEXPERIENCE до края на 2023 г.
Aкценти от
event30.11.2023
Aкценти от "Automotive Days in Bulgaria 2023" в Стара Загора и Бургас
"Automotive Days in Bulgaria 2023" Обедини Бизнеса с Иновациите в Стара Загора и Бургас.
Виж всички